8 kegyetlen önbecsapás, amivel megakadályozod magad, hogy valóban boldog légy

önbecsapas - tudatos elet

Gyakran nem vagyunk őszinték magunkkal. Néha tudatosan hazudunk magunknak és környezetünknek, de van hogy még saját lelkünk előtt is hamis képet próbálunk festeni. Hitegetjük magunkat egy rossz párkapcsolattal, az egészségügyi állapotunkkal, a munkánkkal kapcsolatban.

Önbecsapás az a jelenséget, amikor megpróbálunk elhitetni magunkkal valami olyan dolgot önmagunkról, ami nem igaz. Ez lehet az eredményeink felnagyításától kezdve, az elkövetett hibáink alól felmentésen át, a boldogság hamis látszatáig. Ez egyfajta önvédő szerepet tölt be az életünkben, hiszen így könnyebben elhisszük magunkról mindazt, ami számunkra a legoptimálisabb és legkényelmesebb. Tehát elkerülhetjük a szembesülés okozta fájdalmat és megkíméljük magunkat attól, hogy bármin is változtatni kelljen.

De miért könnyebb becsapni magunkat, mint sem felvállalni az igazságot?

Első sorban a társadalmi és szülői elvárásoknak való megfelelési kényszer az, amiért hazugságokkal akarjuk kompenzálni a “hiányosságainkat”.  Sőt egy idő után mi magunk is elhihetjük a ferdített valóságot és kész is a tökéletes önbecsapás, ami fő ellensége a valódi boldogságnak. De vajon, az őszinteség és boldogság kizárják egymást?

Biztos neked is ismerősök lesznek a következő önbecsapások. De vigyázz, bármelyik pont megtagadása előtt tedd fel a kérdést. Tényleg őszinte vagyok magammal?

Figyelem, az egónak fájdalmas sorok következhetnek, csak saját felelősségre!

1. Én “ilyen vagyok”, így kell szeretni.

Szép dolog az önelfogadás, de valóban erről van itt szó? Vizsgáld meg magadban, mi az amiben szívesen fejlődnél, és cseréld le ezt a mondatot a következőre.
Elfogadom magam és folyamatosan törekszem a fejlődésre, kérlek ezt tiszteld bennem.

2. A nehéz gyerekkorom miatt, tartok ott ahol.

Mindenki máshonnan indul ez tény, de ha elmúltál 18 éves, mind jogilag, mind érzelmileg dönthetsz a saját életedről. Tehát egy idő után ennek nem kifogásnak, hanem erősségnek kéne lenni az életedben.

3. Nem láttam jó párkapcsolati mintát, ezért vagyok egyedül/rossz kapcsolatban.

Kevés gyermek nő fel, kiegyensúlyozott családban. És igen, ez hatással van a jövőben a társas kapcsolatokra. Viszont, ha beletörődsz, semmi sem fog változni, sőt te is olyan szülő leszel, aki nem biztosít majd megfelelő párkapcsolati mintát gyermekének. Lehet rajta dolgozni, ne add fel!

4. A sors ezt szánta nekem.

A sorsot szeretjük egy eleve elrendelt ítélkező misztériumnak beállítani, ami helyettünk dönt minden fontos dologról a mi beleszólásunk nélkül. Mindig is voltak és lesznek külső környezeti tényezők, de csak és kizárólag a te döntésed, hogy egy adott helyzettel mit kezdesz.

5. Az öregedés miatt fáj itt-ott. Nem tehetek róla.

Az idő előrehaladtával, kopnak az ízületek, öregednek a sejtek és már nem újulnak meg olyan hatékonyan. De nem kell, hogy mindez napi szintű fájdalommal járjon. Vajon ha, minden nap tornáznál, egészséges ételeket fogyasztanál és békében lennél a testeddel, akkor is jelen lenne a fájdalom a testedben?

6. A gurum/mesterem/jósnőm azt mondta, hogy…

Amikor ezt a mondatot használod kifogásként, átengeded a hatalmat egy külső tényezőnek a saját életed felett. Senki más nem mondhatja meg helyetted, mit érezz, mit gondolj és mit cselekedj.

7. Én már mindent próbáltam, de semmi sem használ.

A külvilág adta figyelemelterelések helyett, javaslom nézz mélyen önmagadba. Igen tudom, próbáltad már… Akkor van egy “rossz” hírem, minden válasz ott van benned, csak nem mertél elég mélyre menni. Megfelelő kitartással, benned van a lehetőség arra, hogy egy boldog és tudatos életet élj.

8. “Boldog vagyok” maszk

A legnagyobb önbecsapás, ha elhitetjük magunkkal, hogy minden rendben van, miközben a lelkünkben háború készülődik. Jellemző az ilyen emberre, hogy vészesen tagadja, hogy bármi probléma lenne az életében és folyamatos kínos mosolygással leplezi még önmaga előtt is a valóságot.

Ha bármely ponton magadra ismertél, meg is tetted az első lépést a Tudatos Élet felé. Vizsgáld meg magad, miért szükséges önmagad előtt is álarcot viselni.
Milyen látszólagos előnyökhöz jutsz általuk? Hogy tudsz változtatni és őszintébb lenni önmagaddal?

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!

tudatos elet eszter profilTudatos Élet, a te döntésed!

Olvasd el a legújabb bejegyzéseket!